Sådan får I, som nybagte forældre, pengene til at dække hverdagen

Foraeldreoekonomi

Selvom det at blive forældre ubetinget er en af livets mest berigende milepæle, kan hverdagen som nybagte forældre hurtigt blive overvældende. Og i virvaret af babymos, bleskift og mangel på søvn, er det sidste, I har brug for, en ustruktureret økonomi, hvor det kniber med at dække de forskellige udgiftsposter i budgettet. Derfor får I her et par gode råd til, hvordan I som familie får råd til lidt mere i hverdagen.

Spar, hvor I kan!

Det lyder banalt og på grænsen til det ubrugelige. Men hvis du lige lader tanken finde fodfæste, kommer du måske på områder i hverdagen, hvor din familie faktisk kunne spare nogle penge?

Når det kommer til at øge hverdagens økonomiske råderum, er madposten et af de mest oplagte steder at se nærmere på. Forbrugerrådet Tænk har eksempelvis vurderet, at en gennemsnitlig dansk familie med to voksne og børn smider mad ud for 7.200 kr. årligt. Så det kunne måske tænkes, at I kunne drage fordel af at revurdere jeres madbudget?

Forsøg eventuelt at lægge en ugentlig madplan, hvor I vurderer, hvad I får tid til at lave af mad i ugens løb, og hvor meget I som familie reelt vil få spist inden madvarernes holdbarhed udløber.

Er din families faste udgifter optimale?

Et andet sted, hvor I kan hente gode besparelser, er familiens faste udgifter. Det er den lette løsning blot at blive hos den bredbånds-, mobil- eller tv-udbyder, som man var tilknyttet under eksempelvis sin tid som studerende. Men er det den løsning, der gavner familielivet bedst? Det kan næsten altid betale sig at sondere terrænet for faste udgifter til forsikringer og netværksdækning, da konkurrencen på disse markeder er benhård, og selskaberne kæmper hårdt for at få dig og din familie som kunder. Og et skift behøver ikke at være dyrt; du kan eksempelvis forsøge at finde en rabatkode, der for eksempel kan spare jer for eventuelle oprettelsesgebyrer (se mere på denne hjemmeside).

Men kan du indhente tilbud fra forskellige udbydere og herefter spille dem ud mod hinanden, er du næsten med garanti sikret en aftale, der er bedre og billigere, end den du startede med. For din nuværende udbydere er ikke interesseret i at miste dig og lade konkurrenten få fingrene i din husstand – som denne ufatteligt gerne vil have. Det er dig, der har den stærkeste forhandlerposition, hvis du spiller dine kort rigtigt.

Lyt til andres erfaringer

 Når du ønsker rådgivning om en given situation, får du altid mest ud af at lytte til dem, som har stået i den samme situation som dig selv. Forsøg derfor at forhøre dig lidt rundtomkring. Det kan være hos vennepar, som har jævnaldrende børn, men du kan også prøve at høre pædagogerne eller de andre forældre i dagsinstitutionerne.

Hvem ved, måske får I et tip til gode udsalgssteder, hvor I kan købe billigt babyudstyr eller børnetøj? Det kan også være, at I kan finde inspiration til budgetvenlige familieaktiviteter, som kan skabe nogle gode minder for hele familien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.